Mangler hesten din hestepass?

Postet av Hadeland Ride og Kjøreklubb den 6. Jun 2011

 

OBS, OBS!

Alle hester SKAL ha hestepass og helsekort

Har ikke hesten pass får du IKKE starte stevner!



Siden 1. januar 2006 har det vært et krav om at alle hester i Norge skal ha hestepass og helsekort. Hester uten pass får ikke starte i konkurranser, og slakteriene tar ikke lenger imot hester uten pass og helsekort. Det er hesteeier som er ansvarlig for å følge opp, og registrere medisinsk behandling. Slakteriene har plikt til å følge regelverket, fordi hester som er medisinert ikke kan brukes som menneskeføde. Uten pass risikerer man derfor at hesten ikke blir tatt imot på slakteriet. Slakteriene har nå blitt strenge, og avviser hester uten pass, se følgende artikkel fra avisen GD på Lillehammer.

Mattilsynet krever også at pass kan fremvises for hester som avlives av veterinær, og hvor kadaveret sendes til destruksjon.

I henhold til forskrift om velferd for hest av 2. juni 2005 nr. 505 § 6, skal alle hester i Norge ha pass. Forskriften er hjemlet i norsk lov, dette vil si at plikten om hestepass er lovpålagt. Kravet om pass gjelder alle hester, og passet skal inneholde beskrivelse av hesten, avstamning, vaksinasjonerskort og informasjon om eierskap med mer.

Ved deltagelse på stevner i regi av Norges Rytterforbund skal hestepasset alltid forevises før avlasting av hest. Man har altså ikke lov til å delta på konkurranser uten hestepass, jfr. KR I § 134.2. Dette gjelder alle typer stevner. Hvis du ikke kan vise fra gyldig plass på stevneplassen, blir du avvist. Start uten gyldig hestepass medfører et automatisk gebyr på kr 750,-

Det er Norsk Hestesenter på Starum og de stambokførende organisasjonene som utsteder hestepass i henhold til forskriften. (eks. Norsk islandshestforening, Det Norske Travforbund, Norsk araberhestforening)

Renrasede hester med dokumentert avstamning får rødt hestepass.

Travhester har blått pass, hvis det er gjennom DNT.

Krysninger og hester uten dokumentert avstamning får hvitt pass.

  • Hvis hesten din mangler pass, ta kontakt med din raseorganisasjon.
  • Er du i tvil om avstamningen er godkjent, hvilken stambok hesten tilhører, eller hesten er en krysning ta kontakt med Norsk Hestesenter tlf. 61 16 55 00
  • Hvis hesten er en ponni ta kontakt med Norsk Ponniavlsforening v/ Grete Damm Lyngstad tlf. 69 22 35 25.

Organisasjonene vil gi deg veiledning og sende deg nødvendige registreringspapirer som skal fylles ut av veterinær. Det koster en del å få utstedt hestepass, og vær oppmerksom på at det kan ta litt tid.

Hvis du har ponni, bruk en veterinær som er godkjent for ponnimåling til å fylle ut papirene. Det er 3 godkjente her på Hadeland. Det er Helene Stenersen Lund 926 05 021, Gran, Dag S. Lindheim 916 36 711, Lunner og Brit Helene Villand Lindheim 913 40 709, Gran

Mer informasjon finner du også på www.nhest.no og www.ponniavl.no og www.rytter.no

Last ned: Helsekort for hest


Hestepass utstedt av Det Norske Travforbund (DNT), her følger også Helsekort med!


Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.