OBS! KVERKE

Postet av Hadeland Ride og Kjøreklubb den 6. Jul 2008

En ponni fra Hadeland fikk symptomer på smitte av kverke, etter et stevne i Ski i juni! Den er nå under behandling.

 

Hentet fra avisen Hadeland fredag 4. juli. Skrevet av Siw Ellefsrud.

Nøkelby gård i Kråkstad, Ski var 21.-22. juni arrangør av en større konkurranse på gården. Fem hester på gården antas å være smittet av kverke, og kan dermed ha smittet andre hester som var på gården under denne omtalte konkurransen, melder Østlandets Blad.

Seniorinspektør og veterinær Trine Sørum hos Mattilsynet for Hadeland og Ringerike bekrefter at sju ponnier fra Hadeland har vært på gården i forbindelse med konkurransen.

-Vi har tatt kontakt med alle. Det viser seg at de fleste allerede er informert om mulig kverkesmitte fra gården og at forholdsreglene er tatt. I ett tilfelle er det snakk om en lokal påonni som hadde symtom å smitte, og som allerede er satt under behandling med penicillin, sier Sørum.

Symptomer på smitte er snørring, feber og hevelse i lymfeknuter.

-Alle som har hatt hesten sin på gården i Kråkstad, og som har hatt den sammen med andre hester i etterkant, er pålagt å følge opp med måling av temperatur på hestene to ganger om dagen, samt ikke å føre nye dyr inn og ut av besetningen i en måned. Smitten kan også overføres fra dyr til dyr via mennesker, og personer som har kontakt med hestene i det aktuelle besetningen må derfor også ta sine forholdsregler, soer Sørum.

Kverke regnes som en alvorlig og varslingspliktig bakteriesykdom. I de fleste tilfeller helbredes hestene ved en penecillinkur.

 Mattilsynet

Hva er Kverke


Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.